İletişimde Beden Dili

Parmak, bas parmak

İletişimde beden dilini kullanmanın önemi günümüz dünyasında her geçen değerini arttırmakta ve bununla ilgili ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Etkili iletişim kurmak için beden dilinden faydalanmak olmazsa olmazlardandır. Bu sebeple etkili iletişim kurmak isteyen bireylere beden dili eğitimi veren kişi ve kurumların sayısı her geçen gün artmaktadır. Peki bu kadar önemli olan ve bizlerinde bilerek veya bilmeyerek günlük iletişimde sürekli kullandığımız beden dili nedir ?

Beden dili; vücut duruşu, jestler, mimikler, yüz ifadeleri ve göz hareketlerinden oluşan zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle destelenen sözel olmayan iletişim şeklidir diye tanımlanır.

Yapılan araştırmalara göre kişilerinin birbirleriyle kurdukları iletişimde
-Kelimelerinin %7 ile 10 arasında
-Ses ve konuşmanın %30 ile 38 arasında
-Beden dilinin ise %55 ile 60 arasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Yani görünen o ki ne söylediğinizden ziyade nasıl söylediğiniz daha önemli. Hal böyleyken bedenimizde yaptığımız hareketlerle vücut dilimiz ne söylüyor, iletişimde bulunduğumuz kişiye karşı anlatmak istediğimizi tam ve doğru olarak aktarabiliyor muyuz? Bunları bilmemizde yarar var.

Beden dili kişiden kişiye göre ve yetişilen coğrafyalara göre farklılıklar gösterir. Fakat herkesin kullandığı temel beden dili hareketleri de vardır. Bunlar, bedenimizin duruşu, baş ve gövde hareketleri, el kol hareketleri ve yüz ifadeleri bu kapsamda yer alır.
Gündelik hayatımızda bilerek veya bilmeyerek kullandığımız bu temel beden dili hareketleri bizim vücut dilimizin ne söylediğini gösterir. Bu da karşımızdaki ile etkili iletişim kurup kuramama konusunda oldukça önemlidir. Zira vücut dilimiz iç dünyamızı yansıtır ve bu yansıma her zaman işimize gelmeyebilir. Çünkü bazen yaşadıklarımızı gizlemek isteriz. Eğer beden dilimizin dışarıya nasıl sinyal verdiğini bilmiyorsak içinde bulunduğumuz ve saklamak istediğimiz durumları da gizleyemeyebiliriz.

Temel Beden Dili Hareketleri Ve Anlamları


İnsan psikolojisi karşılıklı iletişimde beden duruşundan tutun da, el kol hareketlerinden, tokalaşmadan, göz temasından, nefes alıp verinceye kadar hemen hemen her şeyden etkilenir. Bu sebeple karşımızdaki kişi ile etkili iletişim kurmak istiyorsak iletişim esnasında cümlelerimizi beden dilimiz ile desteklememiz gerekir. Bu sebeple gündelik hayatımızın akışı içerisinde kullandığımız ya da bize karşı kullanılan beden dili hareketlerinin psikolojimiz üzerindeki karşılıklarına bakmakta yarar var.

-Göz Teması

Herhangi bir ikili diyalog esnasında karşılıklı konuşan bireyler birbirlerinin gözlerinin içine bakarlar. Eğer taraflardan biri konuşma esnasında göz temasından kaçınırsa orada bir sorun var demektir. Gözlerinin kaçıran birey yalan söylüyor ya da bir şeyler saklıyor olabilir. Eğer iletişimde olduğunuz kişi size karşı bu şekilde bir davranış sergilerse dikkatli olmanızda yarar var.
Yeri gelmişken buraya bir not eklemek istiyorum. Malesef günümüzde öyle pervasız insanlar türedi ki göz göre göre insanları kandırıyor. “Gözümün içine baka baka yalan söylüyor” tabirinin karşılığı bu olsa gerek. Yani diyeceğim o ki her gözümüzün içine bakarak konuşana da güvenmemekte fayda var.

-Dudakları Isırmak

Dudakları ısırmak ortalıkta dönmekte olan yalanların habercisidir. Eğer birisi sizinle konuşurken ya da konuşmanın bitiminde dudaklarını ısırıyorsa yalan söylemiş olabilir. Yine aynı şekilde siz karşınızdakine bir konudan bahsederken diyalogda olduğunuz kişi dudaklarını ısırarak sizi dinliyorsa size inanmıyor olabilir.

-Oturuş Pozisyonu

Belki de beden dilinin en bariz göstergelerinden biridir oturuş pozisyonu. Eğer oturuş pozisyonunuz muhatabınıza dönük değilse ona saygı göstermediğiniz ya da dikkate almadığınız manaları çıkarılabilir. Bu sebepten ötürü oturuş pozisyonumuza azami biçimde dikkat etmekte fayda var. Özellikte topluluğa hitap ederken herkesi kucaklayacak bir yerden konuşma yapmamız gerekir. Tiyatro salonları ya da camilerdeki hutbe verilen minberler buna en güzel örneklerdendir.

-Sıkılma Belirtileri

Diyalog esnasında taraflardan biri yapılan muhabbeti beğenmez ya da muhabbetin gereğinden fazla uzadığını düşünürse, yaptığı vücut hareketleriyle bunu dışarıya vurabilir. Kolları bağlamak, bacak bacak üstüne atmak veya kafa ile oynamak buna örnek gösterilebilir. Konuşma esnasında karşınızdaki kişi size bu tarz hareketler sergiliyorsa muhabbeti daha fazla uzatmamakta fayda var derim.

-Dokunmak

Dokunmak en bariz samimiyet göstergelerinden biridir. Karşımızdaki kişiyi ne kadar yakından tanıyorsak ve ne kadar samimiysek dokunma biçimimizde ona göre şekillenir. Bir dokunuş bazen çok şey anlatabilir. O yüzden dokunacağımız kişiyi ya da dokunmasına izin verdiğimiz kişiyi dikkat ve özenle seçmekte fayda var.

-Gülümsemek

Gülümsemek bulaşıcıdır. Gülücükler saçarak konuşan insanlar herkes tarafından sevilir. Karşınızdaki kişi sizinle gülümseyerek konuşuyorsa ister istemez sizinde üzerinizde olumlu bir etki bırakır. Hatta somurtkan biri değilseniz sizde kendinizi tutamayarak gülümseyeceksiniz. Bu yüzden güler yüzlü bireyler etkili iletişimde her zaman diğer bireylere göre daha fazla ön plandadır.

En Çok Nerelerde Kullanılır

İletişimde beden dilini aslında hayatımızın her alanında kullanmaktayız. Fakat beden dilinin kullanıldığı bazı önemli alanlar var ki sektöre çok büyük katkılar ve değerli ipucuları vermektedir. Örneğin yeni bir iş buldunuz. Görüşmeye gittiğinizde mülakat yaptığınız yöneticiyi etkilemek için temel beden dili hareketlerini bilerek ve kendinden emin olarak konuşmanız size artı puan olarak geri dönecektir. Belki de işe alınmanızda belirleyici rol üstelenecektir. Bu sebepten ötürü iş hayatında beden dilinin önemi olmazsa olmazlardandır.

Beden dilinin önemli olduğu alanlardan biri de polisiye durumlardır. Yani suç aydınlatılması konularında kullanılır. Bir suç işlendiği vakit olayla alakalı olduğu düşünülen şüpheliler polis merkezinde (karakol) ya da yetkili cumhuriyet savcısında ifadesi alınırken, eğer olayın faili de şüpheliler arasındaysa sergilediği beden dili hareketleri ile kendini istemeden ele verebilir. Eğer ifadeyi alan kişinin beden dili eğitimi varsa zanlıyı şüpheliler arasından rahatlıkla çekip çıkarabilir. (Fakat zanlının belirlenmesinde esas alınan en büyük etken elde ki delillerdir.)

Sonuç olarak karşılıklı iletişimde tam ve doğru olarak kullanılan bir beden dili ile karşımızdaki kişiyi etkileyip, fikirlerimize inandırarak kabul etmesini sağlayabiliriz. Tarihte bunun örnekleri mevcut.
Kişilik ve karakter olarak kesinlikle onaylamasam da tarihin kanlı diktatörlerinden olan Adolf Hitler beden dilini kullanma konusunda oldukça başarılı olmuştur. Büyük kitleleri arkasından sürükleme başarasının nedenlerinden biri olan beden dilini çok iyi kullanan Hitler, 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı lideri olmuştur. Hitler konulu filmleri izlediğinizde beden dilini çok iyi kullanan Adolf Hitler’i daha yakından tanıyabilirsiniz. Zira Adolf Hitler geniş kitleleri etkili konuşması sayesinde etkileyip peşinden sürükleyebilmiştir.

İletişimde beden dilini kısaca açıklamaya çalıştım. Evet kısaca diyorum çünkü beden dili çok daha geniş çaplı işlenmesi gereken bir konu. Beden dilini daha iyi kavramak istiyorsanız bu konu hakkında profesyonellerce hazırlanan kitapları okumanızı tavsiye ederim.

Yorumlar

  1. Beden dili her alanda önemli bir özguven gostergesi aslinda 🤓

    YanıtlaSil
  2. Beden dili iletişimin en önemli boyutu belki de. Detaylı paylaşımınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 😊

      Sil
  3. kesinlikle beden dilinin karşımızdakine kendimizi ifade de çok etkili olduğunu düşünenlerdenim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende sizinle aynı düşüncedeyim. Zaten araştırmalar da %55 ile 60 arasını gösteriyor. Ben de bu araştırmanın doğruluğuna kesinlikle inanıyorum. 😊

      Sil
  4. Merhabalar,

    İletişimde beden dili hareketlerimiz en önemli unsurdur. Yapılan araştırmalara göre iletişimde kelimeler %10, ses tonu %30 ve beden dili ise %60 oranında etkili olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, beden dili hareketlerimiz kelimelerimizden daha çok anlam ifade eder. Hal böyle olunca gerek toplumsal hayatta gerek iş hayatında başarılı ilişkiler kurmak ve yükselmek istiyorsak beden dili hareketlerimize dikkat etmemiz gerekir. İzninizle ben de en sık yapılan beden dili hataları üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/en-sik-yapilan-5-beden-dili-hatasi/

    Güzel okumalar dilerim, sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler elbette okurum. 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile alakalı yorum yaparak değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bizi Takip Edin